100km bėgimo receptas

4

Kiek gali suvalgyti žmogus? Kiek jam reikia kalorijų, kad sugebėtų nubėgti šimtą kilometrų? Ko reikia labiau – angliavandenių, riebalų ar baltymų, o gal nereikia nieko? Tiesa ta, kad tiksliai nežino niekas.

Nežinojau ir aš. Žinojau tik tiek, kad vykstu į Prancūziją, kur nuostabiame Bordo regione galėsiu mėgautis Creme Brulee ir svaigsiu nuo Chateau Haut-Brion vyno. Deja, nemokamų vaišių nebūna. Viskas, ką pasiūlė organizatoriai, buvo 100km asfaltas, pagardintas aštriu kalnų prieskoniu. 650m sukilimas ir 670m nusileidimas – didelis siurprizas europos čempionate. Bėgikai suvokė, kad greičiausiai rekordų pagerinti nepavyks.

Jei jau negalima greitai bėgti, reikia bent skaniai maitintis. Bėgikai mėgavosi rafinuota virtuve: džemo skonio želiukus užgerdami izotoniniu gėrimu. Normalu. Retas kuris turi stiprų skrandį, kad bėgimo metu galėtų kirsti Burgundišką troškinį užsigerdamas Napoleono konjaku. Norint bėgti ultras, geras virškinimas yra būtinas, nes angliavandenių pagalba atitolinama bėgiko mirtis, t.y visiškas glikogeno išnaudojimas.

1

Apetitu nesiskundžiu, todėl dvi savaites prieš varžybas pradėjau lepintis kaloringais ir daug angliavandenių turinčiais patiekalais, kurie turėjo man padėti sukaupti didelias glikogeno atsargas. Aš buvau alkanas ir ištroškęs, nes kitaip nei Lietuvoje, kur dalyvaudavau visose iš eilės  bėgimuose, šiais metais startavau tik Berlyno pusmaratonyje ir tai buvo antros varžybos po ilgo žiemos miego.

Prisisotinęs vokiška halbmarathon euforija ir per dideliu pasitikėjimu savimi bėgau tokiu greičiu, kuris akivaizdžiai buvo per didelis. Adrenalinas ir lenkiami tituluoti varžovai taip „trenkė“ į galvą, kad kūnas visiškai atsisakė paklūsti protui. Ši triumfo dozė vežė iki 65km, vėliau prasidėjo „lomkės“. Sienos nebuvo, bet fiziologija privertė drąstiškai sumažinti greitį ir toliau bėgti komforto zonoje. Matyt, per mažai suvalgiau Roquefort sūrio arba padariau klaidą atsisakydamas Escargot. Įgytas pranašumas visiškai ištirpo per paskutinius 20km, kur labiau patyrusių varžovų taktika – neskubėk ir būsi pirmas – pasiteisino.

Finišavęs supratau, kad:

  • bėgiko virtuvei dar labai toli iki prancūziškos, bet Coca Cola paskutiniuose kilometruose prilygsta Chateau Lafite-Rothschild;
  • Vitargo skystas maistas ne geriausio skonio, bet toks pat nepakeičiamas kaip Sauce Bordelaise ant antrekoto;
  • 5000kcal /100km yra niekas ultra gurmanui, nes vakare vis dar norėjosi Lamproie a la Bordelaise;
  • 5l + 450g =100km mitybos formulė gali būti sėkmingai įtraukta į Haute cuisine;
  • nesu Poulet a la Demi-Deuil – 2012m Lietuvos 100km plentu čempionate pasiektas rezultatas nėra atsitiktinumas;
  • asfaltas nėra skanus, todėl trumpam baigsiu „plentinio“ karjerą ir atsiduosiu tikrai savo aistrai – trail bėgimams.

3

Advertisements

8 thoughts on “100km bėgimo receptas

  1. Prisipažinsiu, praktiškai visų žodžių, parašytų “italiku”, aš nesupratau (nieko nuostabaus kaip miško gyvūnui), bet skaityti buvo skanu, lyg šviežiai sumedžiotą zuikį užgerčiau vėsia sula.

    100km – skamba lyg iš fantastinio filmo. Turbūt tokiuose bėgimuose moterys itin retas reiškinys?

    • Spėju, kad lapei snapei labiausiai patiktų Poulet a la Demi-Deuil, o dėl moterų tai varžybose jų bėga daug ir neblogiau už vyrus.

      • Labai įdomu ir netikėta. Pasidomėsiu apie tai plačiau – buvau įsitikinus, kad ultra bėgimuose dominuoja tik vyrai.

        Sveikinu tiek daug įveikus!

        Poulet ir buvo tas vienintelis žodis, kurį supratau 🙂

  2. O aš nesusilaikysiu ir paklausiu apie Coca Cola. Tiesą sakant pirmą kartą pamačius Jus geriant Coca Cola per 100Km bėgimą Vingio parke likau šiek tiek nustėrus. Vėliau pasidomėjau ir supratau kad šis gėrimas ne taip jau retai vartojamas tarp ištvermės sportininkų paskutinėse varžybų etapuose dėl jame esančio didžiulio kiekio “nesaldaus” cukraus ir kofeino. Ir visgi tarp tokios masės įvairiausių sportinių papildų nėra tokio pralenktų Coca Cola savo efektu? O varžybų metu ją skiedžiate kuo nors? “Nugazinat”? Labai įdomi Jūsų patirtis.

    • Coca Cola nėra pats sveikiausias pasirinkimas ir daugybė papildų savo maistine ir energetine verte pranoksta ją. Aš šį gėrimą geriu, nes paskutiniuose kilometruose:
      1. būnų persisotinęs H2O ir želiukais 2. man patinka saldžiarūgštis skonis 3. savybė – “clean the pipes” padeda priversti skrandį dirbti visu pajėgumu.
      Geriu silpnai gazuota ir priklausomai nuo oro temperatūros skiestą (jeigu karšta) arba neskiestą (jei vėsu).

  3. Sveiki,
    vidutinis tempas buvo 4.29.
    Įdomu, koks tempas buvo pradžioje, kai visi buvo aplenkti, ir pabaigoje, komfortiškas?
    Dar norėjau paklausti nuo maratono iki 100km toli ar labai toli?
    Ar būtina valgyti, bėgant maratoną?
    Vienas čekas nevalgė ir lyg negėrė, bet laimėjo olimpinį maratoną.
    Kas tas trail nusimato?
    Atleiskit, bebėgant, prisikaupia įvairiausių klausimų.

    • Visa mano 100km bėgimo statistika yra čia: http://www.movescount.com/moves/move13235297
      100km bėga smegenys, o 42km – kūnas.
      Valgyti ar nevalgyti yra labai asmeniška ir priklauso nuo daugybės faktorių – reikia eksperimentuoti. Esu gerai bėgęs maratonus ir stodamas “maitinėlėse” ir visai nesustodamas.
      Dėl čeko nežinau, bet Dainius Virbickas (maratonas 2:15:28) maratono metu nesimaitindavo.
      Trail tai bėgimas bekele, dažniausiai kalnuose, miškuose ir tt. Daugiau info apie tokio tipo bėgimus galima rasti kitame mano puslapyje https://www.facebook.com/pages/D2G2/554819207866033

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s